PROJEKT

rep falling 1
190222_falling_03

FALLING


- EN AKROBATIKOPERA OM ATT VÅGA ÄLSKA


Amanda har kommit till livets slutskede och summerar kärleken i sitt liv. När hon städar bort kartongerna från det förflutna tas hon tillbaka i tiden och hennes liv passear reny. Hon har alltid törstat efter kärleken - den som först verkar vara så enkel att nå men visar sig mer svåråtkomlig än hon anade. I mötet mellan akrobatikens svindlande konster och operans ekvilibristik utspelas så en inre kärlekskamp.


Akrobatikoperan arbetas fram delvis kollaborativt i nära samarbete mellan tonsättare, librettist, regissör, dramaturg, sångare och akrobater. Projektet smälter samman skapandeprocesser från opera med cirkus.ALLT FÖR ALLA!


Av och med KEL:
Anna Littorin, Jonna Sandell, Lisa Hansson.
Regi: Olle Sarri.


NYPREMIÄR 23 februari på Kilen, Kulturhuset Stadsteatern


KEL på stora trumman i en lekfull, musikalisk föreställning om influencerare genom tiderna. Med texter från Hemmets husmoderslexikon sjungs ättikans lov, det snurras på Astrolyckohjulet i hopp om att hitta den rätta, och det dyker upp inspiratörer från nutiden - charmiga entreprenörer ut i varje lösnagel, som med glossig hy säljer sina enastående liv.

Någonstans mitt i kvinnohistorien, mellan svärtan och det rosa chifonet. På djupaste allvar och med naivistisk humor i ett scenrum med recyklad scenografi gör KEL en föreställning av artiklar från gamla tidningsmagasin, husmodersböcker och livsstilsbloggar. En omslutande, hjärtevärmande publikfavorit att inte missa.
DEN STORA VÄVOPERAN

_DSC2233
_DSC1939_web
_DSC1610
_DSC1477
_DSC1664
_DSC1779
_DSC2409
_DSC1655

I denna kritikerrosade opera möts tre skapande kvinnor över tid och rum i vävningens tidlösa magi. Skånska allmogedottern Hanna, född i slutet av 1800-talet, vill ägna livet åt sin passion – vävning. Nutida Shapla, en fattig flicka från landsbygden i Bangladesh vill skapa sig ett nytt liv i textilfabrikerna i Dhaka. Över flickorna vakar Tiden – ödesfiguren som spinner livets tråd, väver samman trådarna till livets väv och klipper av. Flickornas livsöden vävs samman med fakta och poetiska texter till en berättelse om textil, känslor, skapande och medmänsklighet.


Operan ställer kulturarvet och den moderna subkulturen vävning mot den globala textilindustrin och en av historiens största industrikatastrofer – det stora fabriksraset i Rana Plaza i Bangladesh 2013 där över 1 130 personer omkom.


Den Stora Vävoperan hade världspremiär 2015 på Textilmuseet i Borås på 2-årsdagen av den tragiska olyckan. Tragedin skapade internationell debatt om säkerheten inom textilindustrin i Asien.


Lisa Hansson (libretto) och Stefan Klaverdal (kompositör) är konstnärliga ledare för operan. I deras verk blandas komposition med improvisation, elektronik med opera, historia med nutid. Ljudbilden skapas dels av vävstolar – vanliga såväl som ombyggda, andra vävobjekt samt symaskiner. Regissören Helena Röhr har tidigare arbetat bland annat på Malmö stadsteater, Malmö Opera, Norrlandsoperan och Vietnam National Opera.

MUSIK: Stefan Klaverdal
LIBRETTO: Lisa Hansson

REGI: Helena Röhr
SÅNGARE: Agnes Wästfelt, Anna Forsebo/Helena Magnusson, Lisa Hansson.
MUSIKER: Frieda Mossop – Fiol, Nora Hedberg – Gitarr, Miriam Klein-Strandberg – Harpa, Andreas Vettefors – Slagverk, Stefan Klaverdal – Musikalisk ledning och elektronik